Blog #2

Danes sem se odločila, da vam bom predstavila 5 zanimivosti o Sloveniji, ki jih morda niste vedeli…

Ali ste vedeli…

1. da je slovenski jezik eden najbolj zanimivih jezikov v Evropi in tudi nasploh? Edini med uradnimi jeziki Evropske Unije tudi pozna dvojino, zraven tega pa ima največ narečnih skupin in narečij, glede na število prebivalcev, ki ga uporabljajo, kot svoj materin jezik.

2. da je daleč najuspešnejša slovenska glasbena skupina vseh žanrov in dob narodnozabavna skupina Ansambel bratov Avsenik, ki je prodal kar 31 milijonov plošč, drži pa tudi svetovni rekord v neprekinjenem muziciranju – več kot 300 večerov zapored. Brata Avsenik sta tudi največkrat izvajana evropska skladatelja!

3. da so pri vesoljskih poletih sodelovali že trije Slovenci oziroma dva slovenska ameriška astronavta, dr. Ronald Sega (Šega) in dr. Jerry Linenger, katerima se je Prosinca 2007 pridružila še prva ženska astronavtka slovenskih korenin Suni (ali Sunite) Williams (Zalokar), katera je s seboj v vesolje odnesla slovenske Kranjske klobase, ki ji jih je v ta namen dala njena teta Marija Ana Zalokar Okicki?

4. da so največ znamenitih blejskih kremnih rezin ali »kremšnit« spekli v slaščičarski delavnici Hotela Park na Bledu, in sicer že preko deset milijonov. Izvirni recept mojstra slaščičarja Ištvana Lukačeviča ostaja nespremenjen že od leta 1953.

5. da smo Slovenci eni izmed najbolj enotnih narodov v Sloveniji?

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja