Tradicionalni slovenski zajtrk v 8.a

Vsak tretji petek v novembru je Dan slovenske hrane. To je dan, ko je poudarek zajtrka na lokalni, domači hrani. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk pa nas, učence, po šolah ter vrtcih opominja, kako pomembno je jesti zajtrk.

Tako kot vsako leto do zdaj smo dan začeli v jedilnici. Na mizah so nas že čakali mleko, med, maslo, kruh ter jabolka. Preden smo začeli jesti, sta nam dober tek zaželela ravnatelj in organizatorka šolske prehrane. Po končanem obroku smo se odpravili vsak v svoj razred. Naš razred je najprej igral, risali smo pregovore, z zaprtimi očmi narisali zdrav zajtrk po navodilih sošolca, … Pogovarjali smo se o zdravi prehrani ter sadjarstvu. Ko je ura odbila 9.05, smo odšli po malico, nato pa krenili na pot. Do sadjarstva Vogrin nas je spremljal 8.b, potem pa so odšli naprej. Gospa nas je ob prihodu prisrčno pozdravila in nam povedala nekaj o njihovem delu. S sinom sta nam pokazala hladilnico, v kateri hranijo jabolka. Odgovorila sta na vsa naša vprašanja ter nas povabila na jabolka in sok. Ugotavljali smo, katere vrste je katero jabolko, a nam ni šlo preveč dobro. Fantje so se malce igrali s psom, dekleta pa smo večino časa klepetala ter z učiteljico Majo božale muco Mimi. Na koncu smo se zahvalili za njihov čas ter jim podarili majhno darilo v zameno. Krenili smo nazaj proti šoli. Ker nam je ostala še ena ura, smo si izmislili jedilnik glede na naše kalorije. Tako se je naš dan zdrave prehrane tudi končal.

In kot pravi star rek: “Najprej jejmo, potem pa naredimo vse drugo.”

Lia Horvat Zupančič, 8.a

Avtor: Lia Horvat Zupančič

Deli na

Pošlji komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja