Poroka

Nekoč, nekje, za devetimi gorami in devetimi vodami, je živel kralj, ki je imel prečudovit grad. Stene so bile zgrajene iz diamantov, imel je na tisoče sob, miza v jedilnici pa je bila dolga kot dvanajst avtobusov skupaj, saj je imel sedem hčera.

Toda kljub vsem sobam, mizi in denarju je kralja nekaj težilo. Kraljica je pred leti umrla, najstarejša hči pa je dopolnila osemnajst let in bi se morala v štirih mesecih poročiti, ampak je zavrnila vse snubce, ni ji bilo mar, tudi če so prišli iz drugega konca sveta, v gradu niso smeli ostati niti sekunde več. Kralj jo je hotel poslati po svetu, da si sama izbere pravega ,ampak si ni upal, saj je pred gradom na njo prežala kraljičina sestra, ki se mu je želela maščevati, ker ni poročil nje. Želela se je znebiti vseh svojih nečakinj in kralja, da bi lahko ona končno postala kraljica. Princesa pa je vendarle prepričala očeta, da ji je dovolil oditi v svet. Princesa se je preoblekla v navadnega jezdeca, oče pa ji je dal deset stražarjev in najboljše konje. V sosednji vasi pa se je odvijala enaka zgodba, le da je tam to doživljal princ. Princesa je jezdila mesece in vsako hrano, ki jo je dobila predse, so najprej poskusili stražarji, vsa oblačila, ki bi jih naj oblekla, so najprej oblekli stražarji in to le s posebno nalogo, da jo zaščitijo, a nihče ni posumil, da je princesa. Nekega dne pa je prijezdila v gozd, kjer je bilo postavljenih veliko pasti, ki jih je postavila sestra kraljice. Zvečer, ko so delali obhode in tako ščitili princeso, so izginili trije stražarji. Princesa ni vedela za mamino sestro in ni vedela kako ukrepati. Vsako naslednjo noč so izginili še trije. Ko je ostal še le eden stražar, se je princesa odločila, da gresta dalje. Tam sta zagledala princa, preoblečenega v dečka. Princesa se je takoj zaljubila vanj, on pa vanjo. Zaupala sta si skrivnost in princ ji je povedal, da ima doma še šest mlajših bratov, ki jih bo pripeljal na princesin grad. Odločila sta se,da se poročita in prišla kralju povedati srečno novico. Leto po kronanju princese in po poroki, sta dobila dvojčka in dvojčico, kralj pa je princesam in kraljici povedal vse o mamini sestri. Leto za tem se je vrnilo devet ugrabljenih stražarjev in povedali so, kje ima kraljičina sestra zavetje. Izvedli so napad na njeno drevesno hišico in jo ujeli.

Nekaj let za tem je oče umrl. Leto po njegovi smrti je bila sestra izpuščena iz ječe in na gradu je delala kot služkinja. Vse sestre so se poročile in dobile otroke. Živeli so srečno in še zdaj živijo, če še niso umrli.

Kaja Breznik, 6.b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja