Najstniške težave

Pozdravljeni!

Danes mi je prišla na pamet tema o najstnikih. Torej večina ljudi misli, da smo vsi najstniki v tem obdobju enaki. Punce so tečne, občutljive in veliko govorijo. Fantje pa se vedejo možate, ni jih strah, da povejo resnico, tudi če je neprimerna. Ampak samo mi najstniki vemo, kako je, ko si v tem obdobju. Najdeš veliko motečih stvari, ko veš, da niso takšna velika stvar. To so enostavno najstniške težave.

Včasih misliš, da imaš vse prav, pa da imajo drugi narobe ali se želiš z vsako drugo osebo skregati. Pa šola… Včasih misliš, da boš dobil sive lase, ker si tako jezen! In potem še zraven vsega tega misliš, da tvoje telo ni popolno, kot jih vidiš na spletu, npr. modeli, znane osebe…

Če se kdaj počutiš tako, poglej na dobro stran. Na primer, če te kdo razjezi, dobro premisli, od kod takšen vir jeze do te osebe, vdihni in izdihni! Premisli, če je tvoj naslednji korak potreben. Preden se z nekom skregaš, mu jasno povej, da nisi dobre volje in ne želiš danes razpravljati o tem in te bo razumel.

Če misliš, da imaš preveč dela za šolo, si pripravi urnik. Ali pa se vsak dan sproti uči. Vsaj 15 minut, pa boš napredoval. Če ti pa kateri predmet sploh ne gre, si poskušaš poiskati pomoč svojih sošolcev.

In potem je tu še tvoja samozavest. Trudiš se, da se ne osramotiš pred svojimi vrstniki, saj je to čudno in se ti bodo smejali. Obnašaš se kot vsi “normalni” ljudje, da ne izpadeš čudak. Sploh pa dekleta, ki se zbudijo, oblečejo nekaj, da bodo lahko občudovane, nekatere se celo naličijo ker mislijo, da imajo ugabno kožo, polno mozoljev.

Prav je, da se oblečeš v nekaj, kar ti bo všeč in se boš v tem dobro počutil. Res je, da če se punca naliči, se ona sama počuti odraslo in lepo in misli, da jo bodo prijatelji s tem videzom hitreje sprejeli. Ampak to ni vedno ključ do vsega. Pravi prijatelj te sprejme  takšnega,kakršen si, pa tudi če imaš najbolj nenavadne navade, nimaš najboljših ocen… Vedno ti bodo stali ob strani ter te podpirali.

In PUNCE, ni potrebno, da ste vedno perfektne, sploh pa za šolo.. Obleči nekaj, v čemer se počutiš udobno pa vedi, da boš izgledala popolno. Najdejo se tudi punce, katere želijo odrasti hitro, kakor bi rekel “keks”. In si mislijo: “Joj, toti starejši mislijo, da bom pogrešala svoje otroštvo.” Potem pa boš odrasel, hodil v službo in boš pogrešal dneve otroštva, ko si se osem ur na dan smejal s sošolci in ustvarjal bedarije.

Zadna tema pa je še popularnost. Večina najstnikov si želi, da bi bili popularni na šoli ter spletnih omrežjih. Se družijo z družbo, ki slabo vpliva na njih, ker vedo, da se sedaj veliko najstnikov druži s starejšimi osebami in se lahko kasneje pohvalijo, s kom se družijo in kaj počnejo skupaj. In ko to povejo svojim pravim prijateljem, mislijo, da so sedaj “kul”. Torej, preden padeš v takšne misli, razmisli, če je to potrebno, da si poznan na šoli in spletnih omrežjih in se družiš z osebami, ki vplivajo slabo na tebe.

NI PA RES, DA TO VELJA ZA VSE NAJSTNIKE!

Melanie

En odziv na “Najstniške težave”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja