Ustvarjamo: Kozlovska sodba v Višnji Gori

Nekega dne je kozel Lisec gledal na sosedov vrt. Videl je sočno zelenjavo, toda ni je mogel pojesti, saj je vrt obdajala ograja. Ko je sosed Slamorezec videl kozla in videl, kaj želi, se je odločil za tožbo.

Čez šest dni in šest noči so se Višnjani, sodnik Zaropotaj, Slamorezec, Drnulja, Žužnjal in Gobežel zbrali, da bi sodili Drnulji in njegovemu kozlu. Začel je sodnik Zaropotaj, njegovo mnenje je bilo, da bi morali usmrtiti kozla in Drnulji dati pet palic po podplatih. Vsi meščani so se strinjali in tudi Žužnjal je bil za to. Nato pa je vstal Gobežel in imel drugačno mnenje. Rekel je, da bi morali Lisca in Drnuljo pomilostiti. Tako se je nekaj Višnjanov odločilo za smrt Lisca, nekateri pa za pomilostitev.

Več ljudi je bilo za smrt, zato si je moral Drnulja hitro izmisliti nekaj pametnega. Tako se je res domislil, ko je bilo že vse pripravljeno za usmrtitev, nekaj zelo pametnega. Slamorezcu, ki bi še moral imeti govor, je v obraz pihnil poper, tako je začel kihati in govor je bil prestavljen kot tudi usmrtitev. Sodniki so določili, da mu bodo sodili čez tri dni in tri noči. Ko sta Drnulja in Lisec hodila domov, je Drnulja razmišljal, kako bi lahko pobegnila, ko pa je vso mesto zavarovano. Zato je Drnulja začel kopati jamo pod njegovo hišo in kmalu sta bila na drugi strani mesta. Problem je bil samo v tem, da nista imela denarja za pobeg, zato sta našla trgovino, v klateri imajo različne obleke za zabave. Drnulju so podaljšali lase in ga oblekli v obleko, kozla pa so postrigli in mu dali drugačno ovratnico.

Vsi so mislili, da sta pobegnila in niso opazili, da sta se samo preoblekla. Tako je sodba zastarela in lahko sta živela normalno še naprej.

Larisa Vauhnik, 7.b

Kozel nočnega čuvaja Lukeža Drnulje je šel k sosedu, mestnemu svetovalcu Andražu Slamorezcu, na vrt. Vrt je bil ograjen z veliko leseno ograjo, ker pa kozel Lisec ni mogel priti preko, je zelenjavo na vrtu samo občudoval. Andraž Slamorezec je Lisca zasačil in mislil, da bo pojedel vso zelenjavo, zato ga je prijavil sodišču.

Na sodišču je sodnik Pavle Zaropotaj najprej Lisca obsodil na smrt, njegovega gospodarja Lukeža Drnuljo pa na pet krepkih palic po podplatih. Nato je starešina Žužnjal vstal in predlagal, da umorijo Lisca in Lukeža Drnuljo, saj ni nič boljši kot njegov kozel. Višnjani so se strinjali in Andraž Slamorezec je od veselja poskočil. Starešina Gobežel se s tem ni strinjal in je predlagal, da bi Lukeža Drnuljo in njegovega kozla izpustili in ga čisto oprostili. Višnjani se niso strinjali in so rekli, da bo bolje, če ga obesijo. Starešina Žužnjal in Andraž Slamorezec sta se strinjala.

Sodnik Zaropotaj je menil, da je boljša milejša kazen. Gobežel se je strinjal in rekel, da se bo Lukež Drnulja opravičil Andražu Slamorezcu in bo bolje pazil na kozla Lisca. Lukež Drnulja se je s tem strinjal, Andraž Slamorezec pa si je želel strožjo kazen, vendar sta se sodnik Zaropotaj in starešina Gobežel strinjala z opravičilom in sta prepričala Višnjane, da je to najboljše. Sodba je bila končana in Lukež Drnulja je srečno odšel.

Naslednji dan je okoli svoje hiše postavil ograjo,da se Lisec ne bi več potikal naokoli, kozel pa se je naučil ostati doma. Lukež Drnulja je tudi postavil vrt samo za Lisca, da bo ta srečen. Tako sta Lukež Drnulja in njegov kozel Lisec živela srečno in brez zapletov z Andražem Slamorezcem.

Nika Petrišič, 7. b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja