Preveč na telefonu?

Smo preveč na telefonu? To je vprašanje, s katerim se soočajo vsi. Pa pojdimo na začetek, ko smo dobili svoj prvi telefon. Zagotovo se ga spomnimo prav vsi, saj je bila to nekakšna prelomnica v našem življenju. Nekateri mislite, da ste si včasih sposojali tudi telefone staršev in ko ste dobili svoj telefon, ni naredilo nobene razlike na čas, ki ste ga posvečali telefonu, pa to ni res čisto tako. Ko ste si telefon sposojali od staršev, so imeli pregled nad tem, koliko časa ste na telefonu, kaj delate, kaj gledate in tako dalje, ko pa otrok dobi svoj telefon, starši nimajo istega pregleda nad svojim otrokom in ga težko zavarujejo pred internetnimi pastmi. Raziskave so pokazale, da vsaka generacija prej dobi prvi telefon. Torej, kdaj je najbolje, da otrok dobi prvi telefon? Najbolje v drugi triadi osnovne šole.

Večina se s telefonom počuti varnejše, pri čemer ni nič slabega, dokler to ne preide v zasvojenost. Ko si obseden z telefonom težje prepoznavaš svoja čustva in si socialno zaprt, torej na nek način postaneš robot. Raziskave so pokazale, da otroci, ki en teden sploh ne uporabljajo telefona bolje prepoznajo svoja čustva. Opaziš, da je človek obseden s telefonom, če zavrača druženje, da je lahko doma uporablja telefon. Povprečno človek v svojem življenju uporablja telefon dve do tri leta.

Saj vsi vemo, da se poskušamo izogibati telefonu, ampak najpogosteje najdemo izgovor, katerega ponavljamo sami sebi, da bi si oprostili, da smo uporabljali telefon, čeprav smo si rekli, da ne bomo. Vsi pa vemo, kako težko je, ko začnemo uporabljati telefon zvečer, saj se prav zalepimo nanj in do poznih ur buljimo v telefon. Slaba stvar telefona je tudi to, da tvojim možganom ponoči zaradi svetlobe da občutek, da je dan, zato nismo več zaspani in dolgo ne moremo zaspati. Ena izmed najslabših stvari pa je, da telefon uporabljamo med učenjem, saj nas to popolnoma dekoncentrira.

Upam, da ste v branju mojega bloga uživali in ste spoznali, da se ne splača uporabljati telefonov v prostem času.

Alina Barbarič, 7.a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja