Prostovoljstvo v vrtcu in pomoč v knjižnici

Že od nekdaj rada pomagam drugim ljudem in že v četrtem razredu sem v šoli pomagala v vrtcu Žabicah. Zato sem se tudi letos odločila, da bom pomagala v vrtcu in v knjižnjici, ker rada berem knjige.

Na začetku leta nam je učiteljica pri geografiji razdelila liste, na katerem smo se vpisali za pomoč v knjižnjici in v vrtcu. Najprej sem se samo vpisala za pomoč v vrtcu z mojo prijatejico Valentino. Čez nekaj dni pa sem se odločila, da bom pomagala tudi v knjižnjici, ker moje sošolke tudi pomagajo tam. V enem tednu smo izvedeli, v kateri skupini smo v vrtcu in kdaj tam delamo. Jaz sem z Valentino v vrtcu ob ponedeljkih prvo šolsko uro pri Sovicah.

Že takoj ko smo izvedeli, kdaj kje smo, smo lahko začeli pomagati. Z Valentino sva šli prvi dan v vrtec zelo živčni, ker naju je bilo strah kakšne so vzgojiteljice in kako se bodo odzvale. Pri Sovicah poznam vzgojiteljico, ker je že v Zgornjem Dupleku pomagala pri učenki s sladkorno boleznijo in bila kasneje tudi vzgojiteljica v vrtcu. Otroci so stari 3-4 leta, najmlajša pa je januarja dopolnila komaj 2 leti. Vsak ponedeljek prideva v šolo in greva v vrtec. V vrtcu se radi igrava z otroki in oni z nama. Pomagava jim pri igri in se z njimi igrava. Ko napoči ura osem, jim pomagava pri zajtrku in ko se konča prva šolska ura odideva, večina pa nama reče adijo, ko greva.

V knjižnici pa pomagam ob sredah prvo šolsko uro. Ko sem prvi dan pomagala, sploh tega nisem vedela, dokler nisem prišla v šolo in me je sošolka presenetila z novico in mi je pokazala delo v knjižnjici, ker tudi ona pomaga. Navadno pridem v knjižnjico 10 minut do začetka ure, ko je knjižnjičarka v zbornici. Takoj se lotim razvrščanja knjig, ki mi jih je že prej knjižnjičarka nastavila. Izposojam knjige in jih vračam. Lahko mi pridejo tudi pripovedovat in jim nkoli ne pogledam čez prste. Včasih grem v nižje razrede povedat, kdo zamuja z vrnitvijo knjige. Mislim, da je največ nekdo zamujal dva meseca. V knjižnici se tudi včasih učim. Končam, ko se konča prva šolska ura.

Prostovoljstvo se mi zdi zanimivo, ker rada pomagam drugim in se mi to ne zdi težko delo. To delo priporočam vse, ki radi pomagajo drugim.

Lara Klemenčič, 8.a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja