Lars je LOL

V torek, 8. 10. 2024, smo učenci 6.- 9. razreda izvedli kulturni dan.

Dan smo začeli tako, da smo imeli skupno medgeneracijsko branje, kjer smo starejši učenci brali mlajšim in obratno. S tem smo se bolj povezali, spoznali ter jim postali vzgled.

Po malici smo se odpravili v kino, kjer smo si ogledali film Lars je LOL, ki je imel zelo poučno in navdihujočo zgodbo ter se je marsikoga zelo dotaknil.

Film govori o deklici Amandi, ki se mora soočiti z nalogo, da pomaga svojemu novemu sošolcu Larsu, ki ima Downov sindrom. Med njima se čez čas razvije edinstveno prijateljstvo. Vendar pa Amanda v hotenju, da jo vrstniki sprejmejo, navsezadnje izda Larsovo zaupanje ter s tem izgubi njegovo prijateljstvo ter tudi prijateljstvo drugih. V želji po odpuščanju pa mora Amanda zbrati pogum in najti pot, kako se izkazati ter obenem ostati zvesta sama sebi.

Mislim, da se veliko najstnikov spopada s podobnimi težavami kot Amanda. Ljudje se vedno bolj pogosto trudimo spadati v neko drugačno družbo, da nas včasih družba čisto prevzame ter pozabimo na sebe in na to, kakšna dejanja želimo delati. Vedno manj ljudi sprejema drugačnost, saj jo vidijo v negativnem smislu, ker jim je neobičajna in o njej ne vedo veliko, morda pa se je celo bojijo.

Zdi se mi, da bi se vsi morali bolj potruditi, da ne bi delali predsodkov že na začetku, saj bi tako osebam, ki majo podobne bolezni kot Lars, omogočili boljše ter lažje vključevanje v družbo in bi se na koncu počutili tudi bolj sprejeto.

Zala, 9.a

Bralni maraton 2024

V ponedeljek, 7.10.2024, se je odvil že 21. vsakoletni Bralni maraton – tam prebereš pesem na izbrano temo, ki si jo napisal sam, ali pa samo prebereš pesem drugega avtorja. Letos smo na srečo imeli spet lepo vreme.

Dogodek se je odvijal ob 10.00 na Trgu svobode v Mariboru, kjer začasno postavijo oder. Pred odrom je veliko klopi, na katere lahko sedemo. Na začetku je kratek uvod, potem pa sledijo pesmi. Vsako leto nas obiščenekdo, ki je povezan z dogodkom. Ko prebereš pesem, si izbereš knjigo, ki jo dobiš kot nagrado. Na izbiro je veliko različnih knjig. Okoli odra je tudi veliko stojnic z zabavnimi eksperimenti in igrami, v zvezi s tednom otroka. Dogodek je mišljen tudi kot začetek šolske bralne značke. Jaz sem letos prebrala svojo pesem z naslovom Razmislek o besedah. Zraven mene je prišla tudi Alja iz devetega razreda, ki je napisala res lepo pesem. Pospremila naju je gospa knjižnjičarka. Na koncu maratona naju je gospa knjižnjičarka povabila na sladoled ali pijačo ter v knjižnico Prve gimnazije. Bil je res zabaven in poučen dan.

Hvala vsem, ki so sodelovali v tem in poskrbeli, da smo se imeli lepo.

Eva Tepeh, 8.a

KAJ POČNEMO V SOBOTO V ŠOLI?

Tako kot ste že izvedeli prej, smo učenci Osnovne šole Duplek in Korena imeli izlet v Ljubljano. Po tem izletu je sledil start up vikend, ki smo se ga udeležili učenci od 8. do 9. razreda naše šole in od 7. do 9. razreda OŠ Korena.

Na start up vikendu smo imeli predavanje o tem, kako prenoviti učilnico. Predavala nam je gospa Lara, ki nas je tudi kar nekaj stvari naučila o podjetništvu. Že v petek smo se razdelili v skupine. V soboto smo se že dobili ob osmi uri zjutraj in te delavnice imeli do ene ure. Ko smo prišli v šolo, smo najprej poslušali gospo Laro, medtem smo se posladkali. Potem pa smo nadaljevali z delom v skupinah. V skupinah smo delali plakate o prenovi učilnice oz. kaj bi vse lahko počeli v tej učilnici. Torej učilnici za likovno. Seveda smo svoje ideje predstavili vsaka skupina pred svojo šolo. Učiteljici Andreji so se naše ideje zdele zelo zanimive in mogoče pa se bo kakšna ideja izpolnila. Vmes pa smo si še odšli pogledat tekmovanje v judu, ki je potekalo v športni dvorani Duplek. Po predstavitvah pa smo se še posladkali z nagrado, ki jo je prejela vsaka skupina. Zares smo se zabavali in seveda bi še kdaj ponovili.

Hvala vsem učiteljicam, ki ste sodelovale v projektu ” SPIRIT” in hvala vam za to izkušnjo!!

Nina , 8.a

SPIRIT, kaj smo delali v petek?

Po izletu smo imeli še poseben vikend. Spet nas je obiskala gospa Lara, s katero smo se že spoznali na tehniškem dnevu. Dobili smo se v petek ob štirih popoldne, v novi jedilnici. Spet smo se srečali z večino učencev iz Osnovne šole Korena, s katerimi smo se spoprijateljili.

Že takoj na začetku smo dobili vsaka skupina svoje sladkarije. Na svoji mizi za prigrizke smo imeli bombone, kokice, čips, pijače in še kaj. Med poslušanjem smo cel čas lahko nekaj jedli in pili ter si odšli še po več prigrizkov. Na začetku je vsaka skupina po približno 5 učencev dobila svoj canvas. To je list, na katerega zapišeš vse ideje, ki ti pomagajo pri izvedbi načrta. S skupnim delom smo prišli do načrta, kako bi lahko spremenili likovno in tehniško učilnico in kaj vse bi se tam dogajalo. Učenci iz Korene pa so delali načrt, kaj bi lahko spremenili v njihovem posebnem prostoru na njihovi šoli. Med delom smo imeli 25 minut prostega časa. Po odmoru smo odšli nazaj delati in smo začeli risati plakate, ki bi povabili ostale na dejavnosti, ki bi jih prirejali na naši šoli. Tam smo se res veliko naučili in spoznali. Ob osmih pa smo se odpravili nazaj domov.

Res smo hvaležni, da se učitelji tako trudijo za nas. Hvala tudi gospe Lari, ki nas je vodila skozi celoten program. Več o naslednjem dnevu in tudi zadnjem, povezanim s tem ustvarjanjem, pa izveste pri Nini.

Eva, 8.a

SPIRIT, izlet

V torek, 24.9.2024, smo se učenci, ki obiskujemo izbirni predmet likovno snovanje in smo ga tudi lani obiskovali, odpravili v Ljubljano, v okviru projekta SPIRIT. Z nami sta prišli učiteljica Andreja in učiteljica Loresana. Na izletu so se še nam pridružili učenci in učenke Osnovne šole Korena. Tako smo osmošolci in devetošolci OŠ Duplek ter sedmošolci, osmošolci in devetošolci OŠ Korena odšli v Ljubljano.

Tam smo najprej odšli v nakupovalni center ter bili tam kakšne pol ure. Za tem smo si malce pogledali mesto te se odpravili do hotela Celica.
Tam smo si ogledali nekdanji zapor. Ta zapor je sedaj prenovljen in v njem lahko prenočiš. Imajo zelo zanimive sobe. Zraven sob smo si ogledali klet, ki ni prenovljena in v njej ni ničesar, le dve samotni celici. Ogledali smo si tudi star Metelkovo ulico na katerih imajo včasih zabave , a te ulice so neobičajne. Imajo grafite živali, ljudi, imen in kipe iz plastike, kovine ter ostalih neuporabnih materialov. V teh ulicah je včasih bila šola, nam je povedala vodnica. Ta ogled ulic in zapora smo imeli več kot eno uro. Po ogledu smo se sprehodili do reke Ljubljanice in do mostov na njej. Seveda smo imeli čas za druženje med sabo in to zelo veliko. Popoldan pa smo sami odšli jest oz. na kosilo, kamor smo želeli. Lahko smo celo odšli v kakšno trgovino in si kaj kupili. Ko smo pojedli, smo lahko hodili še po bližnjih trgovinicah.
Na koncu so nam učiteljice kupile še najboljši sladoled v celi Ljubljani. Čisto na koncu smo se z najboljšim voznikom odpeljali nazaj do naše šole.

Ta dan smo se veliko naučili. Naučili smo se, da umetnost ni samo v slikah in risbah, ampak je v skoraj v vsaki stvari. To je bil eden najboljših dni v celem začetku šolskega leta in upava, da se še kdaj ponovi.

Nina in Eva, 8.a