Kaj narediti za boljše življenje v novem letu?

Ker je pred nami še zadnji dan pred zaključkom leta, sem za vas pripravila nekaj zanimivosti o novem letu.

Novo leto je običajno praznični dan, ki obeležuje začetek novega koledarskega leta. V gregorijanskem koledarju, ki velja v večini sveta, je to 1. januar. V rimskih časih je bil začetek leta 1. marca. V Sloveniji je novo leto državni praznik. Do leta 2012 je bil praznični dan tudi 2. januar, ko je bil zaradi varčevalnih ukrepov ukinjen. Ponovno je postal dela prost dan leta 2017.
Vendar pa vsi novega leta ne praznujejo na enak koledarski dan kot mi. Na primer v julijanskem koledarju, ki ga uporablja pravoslavna cerkev, je novo leto 14. januarja, Muslimani ga praznujejo ob začetku sončnega zahoda, Judje pa ob sončevem zahodu 22. septembra.
Novo leto pa zraven zaobljub in želj spremlja tudi veliko nasvetov in priporočil, kako v novem letu biti bolj sproščen in zadovoljen in tudi jaz sem jih nekaj pripravila za vas, da bo vaše novo leto, kot iz škatlice.

1. Treba se je osredotočiti na dobre stvari, namesto, da razmišljate, kaj vse ne deluje v vašem življenju. Osredotočiti se je treba na vse, kar je dobro. Zato se ne pritožujte, da je vreme slabo, se raje toplo oblecite in pojdite na sprehod. Gibanje na svežem zraku vam bo zagotovo dobro delo in vam dalo energijo, ki jo potrebujete.

2. Spoštujte se. Ne pričakujte, da vas bodo ljudje spoštovali, če ne spoštujete sami sebe. Spoznajte se, pomislite na vaše dobre lastnosti, ki so vredne občudovanja in spoštovanja. Pazite na to, kako se pogovarjate sami s seboj, in ne dovolite, da vas drugi zaničujejo.

3. Izogibajte se toksičnih ljudi. Otroci nas lahko veliko naučijo o življenju, med drugim tudi to, komu posvečajo svoj čas. Če nekoga ne marajo preveč, se z njim ne bodo igrali. Podobno bi morali ravnati tudi odrasli ljudje – če vam nekdo zbija motivacijo in moralo s svojo negativnostjo, se poskusite oddaljiti od takšnih ljudi oziroma se naučite, da njihovih negativnih komentarjev ne vzamete osebno.

4. Začnite varčevati: Če le imate možnost in če prazniki niso naredili prevelike luknje v vaši denarnici, začnite varčevati. Tudi, če je to le nekaj evrov na mesec.

5. Naučite se reči ne. To je včasih zelo težka stvar, vendar pa tudi zelo pomembna v življenju. Številni ljudje ne znajo postaviti meja, kar vodi v razočaranje, občutke zamere, izkoriščanja in lahko na dolgi rok pripelje do depresije. Zato ni nič narobe s tem, da rečete ne stvarem, idejam, ki vam niso všeč in ki jih ne potrebujete.

6. Poskusite znova. Tudi če ste že petkrat poskusili prenehati kaditi, a ste se nato kmalu vrnili na stara pota, poskusite znova. Po nekaterih ocenah je ljudem, ki so prenehali z neko škodljivo razvado, to uspelo šele po šestem ali celo osmem poskusu. Če ste v letošnjem letu že neštetokrat začeli telovaditi in kmalu izgubili motivacijo ter odnehali, poskusite še enkrat. Bodite vztrajni in se zavedajte, da je spreminjanje slabih navad in doseganje dobrih navad pogosto izjemno težko.

7. Podarite svoj čas za dober namen. Ko pomagamo drugim ljudem, da jim vsaj malo olajšamo življenje, ali ko delamo nekaj za skupno dobro, je naše največje plačilo občutek, da smo storili nekaj dobrega. Podarite vsaj eno uro na teden za prostovoljske aktivnosti. S tem, ko boste pomagali drugim, boste dvignili razpoloženje tudi sebi.

Kar pa je najpomembnejše: predajte se uživanju, veliko se smejte, trenirajte (telovadite, vadite svoj glasbeni, literarni, umetniški ali plesni talent), berite knjige in si privoščite dobro hrano. Ter leto vam bo minilo v hipu in z svojim življenjem boste presrečni.

Karolina, 9.b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja