Lars je LOL

V torek, 8. 10. 2024, smo učenci 6.- 9. razreda izvedli kulturni dan.

Dan smo začeli tako, da smo imeli skupno medgeneracijsko branje, kjer smo starejši učenci brali mlajšim in obratno. S tem smo se bolj povezali, spoznali ter jim postali vzgled.

Po malici smo se odpravili v kino, kjer smo si ogledali film Lars je LOL, ki je imel zelo poučno in navdihujočo zgodbo ter se je marsikoga zelo dotaknil.

Film govori o deklici Amandi, ki se mora soočiti z nalogo, da pomaga svojemu novemu sošolcu Larsu, ki ima Downov sindrom. Med njima se čez čas razvije edinstveno prijateljstvo. Vendar pa Amanda v hotenju, da jo vrstniki sprejmejo, navsezadnje izda Larsovo zaupanje ter s tem izgubi njegovo prijateljstvo ter tudi prijateljstvo drugih. V želji po odpuščanju pa mora Amanda zbrati pogum in najti pot, kako se izkazati ter obenem ostati zvesta sama sebi.

Mislim, da se veliko najstnikov spopada s podobnimi težavami kot Amanda. Ljudje se vedno bolj pogosto trudimo spadati v neko drugačno družbo, da nas včasih družba čisto prevzame ter pozabimo na sebe in na to, kakšna dejanja želimo delati. Vedno manj ljudi sprejema drugačnost, saj jo vidijo v negativnem smislu, ker jim je neobičajna in o njej ne vedo veliko, morda pa se je celo bojijo.

Zdi se mi, da bi se vsi morali bolj potruditi, da ne bi delali predsodkov že na začetku, saj bi tako osebam, ki majo podobne bolezni kot Lars, omogočili boljše ter lažje vključevanje v družbo in bi se na koncu počutili tudi bolj sprejeto.

Zala, 9.a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja