Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 20.11.2015, smo imeli v šoli naravoslovni dan na temo zdrav slovenski zajtrk. V šolo smo prišli kot po navadi ob 7.30. Pričeli smo s kratkim programom pred zajtrkom. Učiteljica Marjetka Bezjak je povedala nekaj stvari o tradicionalnem slovenskem zajtrku in zakaj je tako pomemben, potem nam je zapel otroški pevski zbor in na koncu nam je zaigral šolski band. Za zajtrk smo imeli domač kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Po zajtrku je vsak razred odšel v svojo učilnico, kjer smo imeli različne delavnice.
Učenci 8. a razreda smo po prihodu iz jedilnice imeli pol ure prosto in nato smo pojedli malico v razredu. Po malici so nas obiskale Marica Kreft, predsednica društva Melisa Korena, in dve članici.

20151120_100421

 20151120_103011

Povedale so nam, zakaj se uporabljajo nekatera zelišča in nam jih tudi pokazale. Poudarile so, da moramo biti zelo previdni pri nabiranju zelišč, saj so nekatera smrtno nevarna in jih moramo nabirati v količini, ki jo potrebujemo, da ne zavržemo zelišč brez pomena. Začeli smo s pripravo različnih mask za nego kože. Skuhali smo dva okusna zeliščna napitka (čaj).

20151120_100313

20151120_101353

20151120_101216

Vse maske smo tudi sami preizkusili.

20151120_101855

Videli smo tudi izdelavo adventnega venca iz zelišč. Izdelava je bila dolga ampak je bil končen izgled vreden porabljenega časa.

20151120_104212

Po uspešno končani delavnici z zelišči smo z 8.b razredom zamenjali učilnice in pričeli z okraševanjem lectovih src. Vsak je okrasil nekaj src in skupaj smo okrasili največjo srce in ga podarili naši razredničarki Nevenki Jesenik.

20151120_112048

Končali smo ob 11.50 in odšli domov.

Eva Zelnik, 8.a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja