10 idej za krajšanje časa med karanteno

Zdravo. Sklepam, da to bereš samo, ker ti je že doma kar malo dolgčas in ne veš, kaj bi počel. Danes je tvoj srečen dan, saj bom s teboj delila nekaj idejo. Pa začnimo.

1. Postani ‘chef’
Veš tisto, ko bi rad samo jedel pa jedel pa jedel? Namesto tega, da si odpreš vrečko čipsa ali pa naročiš komu naj ti nekaj naredi, postani ti ‘chef’ za en dan. Tvoje kuharske mojstrovine ne rabijo biti zakomplicirane, prav nasprotno. Že ob palačinkah ali pa pudingu, se boš prikupil celotni družini, pa še lačen ne boš.

2. Filmski kritik
Televizija marsikomu ni več tako rečeno ‘in’, nekateri pa so predelali že vse kanale in njihove vsebine. Nič zato. Trenutno je zaradi pandemije veliko filmskih strani brezplačnih. Od slovenskih do tujih. Tukaj je le ena stran od mnogih, ki priporoča spletne filmske strani. Še vedno pa imaš naš stari YouTube.

3. Knjižni molj
Marsikdo je doma prebral že vse knjige, tudi tiste iz knjižnice, pa ne mora po nove. Hm, imam rešitev. Pravzaprav začasno knjižno polico. Razne strani kot so slovenska e-emka.si, angleška open-library, … vam ponujajo brezplačno branje njihovih knjig na spletu. Kot pravijo, sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo.

4. Umetnik pa pol
Med tem ko so nekateri bolj miselni in jezični tipi, nekateri raje ustvarjajo. Veliko raznih idej lahko dobiš na Pinterestu ter 1001 ideja. Stavim, da bodo vsi bližnji navdušeni nad tvojimi uporabnimi izdelki, ki so nastali zaradi dolgčasa.

5. Mojster lingue
Verjetno se sprašuješ kaj je lingue. To je italijanska beseda, ki jo mi prevedemo v jezik. Zdaj že verjetno veš, kaj je ta 5. točka. Učenje jezikov. Obstaja nešteto aplikacij, ki te lahko naučijo kakšne besede, ena izmed boljših pa je Duolingo. Tako, da buona fortuna – vso srečo.

6. Nov hobi
Med časom, ki ga preživljaš doma, lahko poskusiš tudi kakšen nov hobi. Prav gotovo si za nekaj talentiran/a; opcija, da nisi, pravzaprav ne obstaja. Talent ne pomeni le, da si talentiran za petje ali ples, lahko si recimo tudi za jezike, matematiko, pisanje člankov ali kaj drugega. Premisli, kaj bi rad/a počel/a v prostem času in če te tista dejavnost veseli, kar prični z njo. Morda se boš nekoč s tem ukvarjal/a. Naštela jih bom nekaj za primer, od tebe pa je odvisno, če boš katerega izbral: petje, ples, pisanje (dnevnik), ukvarjanje z živalmi, fotografiranje, risanje, kakšen šport,…

7. Stvar na črko P
Zate imam uganko: Kaj je v hiši še kar potrebno, pa vsi vedno prelagamo? Prepričana sem, da se ne boš spomnil. Ti dam namig? Nekaj na črko P. Še kar ne veš? Hm, naj ti povem, da ima ta beseda 13 črk. Se predaš? Se mi je zdelo. Ta besede je pospravljanje. Zdaj imaš na pretek časa in lahko si določiš, kateri dan boš pospravil kaj. Vem, da ni ravno zanimivo opravilo, ampak čas bo hitreje minil.

8. Bingo
Celo dopoldne garaš za šolo, popoldne pa si želiš nekaj početi z družino? Bingo, že vem. Skupaj zaigrajte kakšno družabno igro ali pa si jo izmislite. Zagotavljam vam, da bo to postal ritual, saj bo poraženec hotel dokazati, da je zgubil namenoma.

9. Stare slike
Ta točka mi je ena ljubših. S tem, ko odpreš album oziroma mapo fotografij, se spomniš kakšno lepo življenje smo imeli, koliko stvari smo že prestali, koga vse smo že spoznali, kako so nas starši oblačili in kakšne frizure smo imeli. Morda se spomniš na koga in ga pokličeš, ali pa poskusiš oponašati staro fotografijo. Še posebej priporočam ogled fotografij staršev, saj boš izvedel veliko doživetih pripetljajev in zgodb, prav tako pa se jim boš lahko nasmejal.

10. Še dobro, da imamo internet
Ker smo odmaknjeni od družbe in pogrešamo prijatelje ter druge družinske člane, svetujem #ostanidoma in jih pokliči ali jim kaj napiši, slikaj. Vedi, da jih boš zelo razveselil. Zjutraj lahko skupaj pozajtrkujete ali pa popoldne spijete čaj oziroma poližete sladoled (s pomočjo kamere). Tako boš z vsem boš na tekočem pa še videli se boste lahko vsak iz svoje terase.

Upam, da sem ti podala kakšno idejo. Mislim, da se vsi želimo čimprej vrniti nazaj na običajno življenje in zato je pomembno, da stojimo v tem skupaj, vendar narazen.

Lia, 9.a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja