Šolski in regijski parlament

Na začetku šolskega leta smo se vsi, ki radi govorimo in debatiramo o šolskih sistemih v Sloveniji in drugod po svetu, prijavili v šolski parlament.

Vsak drugi petek je v kabinetu specialne pedagoginje Valentine Gaberšek Jančič potekala razprava o šolskih sistemih. Prvih nekaj srečanj smo debatirali o deklici Malali iz Mingole. Ugotovili smo, da moramo biti zadovoljni, da se lahko izobražujemo in imamo pravico do šolanja, čeprav nam to včasih ni všeč. Naslednja srečanja smo debatirali o zasebnih šolah in njihovem načinu poučevanja. Izvedeli smo veliko novega, saj smo se decembra odpravili na Warfdorsko šolo, kjer smo bili prisotni tudi pri uri pouka. Naslednji mesec smo se po naših željah razdelili v skupine. Vsaka skupina si je izbrala temo, katero je tudi predstavila na razredni uri v 4. in 5.razredu.

Kmalu pa je prišel čas za naš šolski parlament. V ponedeljek, 19.2., smo resnično zasedli šolske klopi v zgodovinski učilnici in skupaj s člani šolske skupnosti debatirali o šolskih sistemih v Ukrajini, na Kitajskem in v Sloveniji. Na koncu šolskega parlamenta smo ugotovili, da je naš šolski sistem izmed vseh še najboljši. Med vsemi sodelujočimi na šolskem parlamentu pa smo morali izbrati tri učence, ki so našo šolo zastopali na regijskem parlamentu v Mariboru. Odločitev je bila težka, saj smo si bili v govorništvu skoraj enaki in na koncu so odločali glasovi. Izbrane smo bile Urša Koser, Lea Živko in Karolina Pernek.

V petek, 16.3., smo se odpravile v Maribor. Na začetku so nas v veliki predavalnici zavarovalnice Sava lepo sprejeli in razdelili v že vnaprej določenih 8 skupin. Vsaka skupina je s svojim moderatorjem odšla v učilnico v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor. Tam smo začeli z našimi razpravami. Najprej smo diskutirali na temo “sodelovanje otrok” in “otroci v digitalnem svetu”. Nadaljevali smo z razpravami po teh podtemah: “odnosi v šoli”, “učne vsebine”, “metode in načini poučevanja in učenja” ter “šola za življenje”. Svetlo rumena skupina, v kateri sem bila tudi jaz, je imela podtemo “šola za življenje”. Debatirali smo o tem, koliko nas šola na splošno nauči za življenje, ugotovili veliko problemov in našli tudi rešitve. Izbrali smo tudi kandidate, ki bodo našo regijo predstavljali v Ljubljani. Pravtako smo se pripravili na predstavitev in napisali naše ideje na plakat.  Ob dvanajstih smo se vse skupine odpravile v pritličje, kjer smo imeli tudi malico. Pripravili so nam mafine, ki so bili zelo okusni, različne namaze, domač čaj in še kaj. Kasneje smo rešili tudi anketo o regijskem parlamentu in se odpravili v veliko dvorano, kjer so potekale tudi predstavitve skupin. Vse skupine smo imele zelo dobre predloge in rešitve za njih.

oznor
dav
oznor
oznor

V veliko veselje mi je bilo sodelovati na tem regijskem šolskem parlamentu, ker sem lahko izrazila svoje mnenje o različnih temah, ki so za nas, učence, še kako aktualne.

Karolina Pernek, 7.b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja