Dediščina dupleških splavarjev

Od 23. 9. do 30. 9. 2017 so potekali Dnevi evropske kulturne dediščine. Tema je bila VODA – od mita do arhitekture. Tudi na naši šoli smo se vključili v te dneve. Ker pa je v občini Duplek včasih potekalo splavarjenje, smo se odločili za temo Dupleška splavarska dediščina.

Tako smo se v četrtek popoldan zbrali v zgodovinski učilnici. Po kratkem uvodu je g. Jesenik, predstavnik Turističnega splavarskega društva Krajinski park Drava, predstavil splavarje. V njegovi predstavitvi smo izvedeli splošne stvari o splavih, spoznali smo različne vrste splavov in videli, kako je zgledal splavarski krst.

Naslednji sva z Lucijo predstavili dupleške splavarje, Ajda in Lia pa sta seveda spesnili pesem z naslovom Splavarji, ki sta jo tudi prebrali.
Po končanem programu smo odšli na delavnice, na katerih smo izdelovali splave iz bambusa in lesa.

Okoli uro in pol smo ustvarjali, nato pa je g. Jesenik izbral najlepši splav, ki naj bi dobil nagrado. Ker pa smo se vsi zelo potrudili, smo vsi dobili za nagrado eno vstopnico za vožnjo s splavom, Neža Glonar, ki je naredila zmagovalni splav, pa je dobila vstopnice za celotno družino. Po končani razglasitvi je sledil zaključek, nato pa smo se odpravili domov.

Ta popoldan smo se naučili veliko novega in z veseljem bi srečanje še enkrat ponovili.

Žana I. Halužan S., 8. b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja