Strokovna ekskurzija v Maribor

V petek, 7.10.2016, smo se učenci 6.a razreda ob 7.30 zbrali v jedilnici. Šli smo na strokovno ekskurzijo v Maribor.

Medtem ko smo se peljali do Maribora, smo skozi okna videli polja, hiše, nasip in krožišča ter še kaj. Ko smo prispeli, smo najprej odšli v Muzej Narodne osvoboditve Maribor.

Rezultat iskanja slik za narodni muzej osvoboditve maribor   

V muzeju nam je vodič najprej razložil, kaj so materialni in nematerialni viri. Po razlagi smo se skupaj z učiteljema in vodičem odpravili v prvo nadstropje, kjer smo odšli v dvorano. V dvorani so bili stoli v starinski preobleki, stara glasbila in projektor. Ko smo se vsi posedli, nam je vodič povedal, kaj je to dediščina in s kakšnim namenom smo danes prišli v muzej. Pokazal nam je tudi stara glasbila. Učitelj Primož Kramberger nam je zaigral tudi na stari klavir. Vodič pa nam je pokazal tudi, kako se igra na žlice in flavto. Pokazal nam je še kontrabas. Po končanem predavanju smo dobili liste, katere smo morali izpolniti po ogledu priložnostne razstave. Razstava je vsebovala starinske predmete, med njimi: top, telefon, spričevala, diplome, smuči, … Med razstavo nam je vodič povedal tudi, kako so bili otroci oblečeni v starih časih, kako so telovadili oz. kje so telovadili, kdo je bil slovensk gimnastičar…. Fante je najbolj zanimal top, dekleta pa bolj spričevala in starinski predmeti. Po ogledu razstave smo rešili tudi učne liste, ki smo jih dobili pred ogledom. Nato smo odšli v pritličje na delavnico. Tam smo izdelovali troblje. Za izdelavo smo potrebovali le tulec, balon in voščenke ter čisto malo lepilnega traku. Troble se izdelajo tako, da tulec najprej okrasimo z voščenkami (tulec si okrasimo po lastni izbiri). Ko z voščenkami pobarvamo tulec, odrežemo zgornji del balona  in ga namestimo na eno stran tulca. Balon zalepimo z lepilnim trakom in troblja je zaključena. Zdaj pa je treba iz nje dobiti le še zvok. Zvok dobimo tako, da pihnemo v balon.

Pred muzejem smo si privoščili malico in odšli do Frančiškanske cerkve.

        

V njej so nam pokazali cerkvene orgle. Orgle so bile velike za pol malega stanovanja, v njih je bilo več kot osemsto piščali. Učitelj Primož Kramberger nam je zaigral dve pesmi, potem nam je  razložil, kako se igra na orgle.

Po odhodu iz Frančiškanske cerkve, smo odšli čez Trg Leona Štuklja, skozi mesto vse do Slomškovega trga. Na Slomškovem trgu smo si ogledali gledališče in drevo, ki je staro več kot sto let. Če imaš od list drevesa Ginko v denarnici, to pomeni, da boš imel veliko denarja.

 

Na Slomškovem trgu smo odšli tudi v Stolnico. V Stolnici smo si ogledali porisana stekla ter oltar. Pred njo smo si pogledali kip škofa Antona Martina Slomška. Pri odhodu s Slomškovega trga smo si pogledali še stavbi Pošte Slovenije in Zavoda za varstvo kultulne dediščine. Med pohodom do Glavnega trga smo odšli mimo Mariborske knjižnice in si ogledali še kužno znamenje.

Medtem ko smo hodili do avtobusa, smo se zelo zabavali. Ko pa je prišel avtobus in smo odšli na nanj, sta učitelja z dvema učenkama čakala še Tijino in Larino babico. Ker pa smo povzročili zaporo, smo se samo otroci z voznikom avtobusa odpeljali do križišča in potem obrnili. K sreči smo nato na avtobus pobrali tudi učitelja in učiteljico.

Med vožnjo do Dupleka smo počivali, saj smo bili utrujeni. V zgornjem Dupleku smo začeli izstopati po postajah. Vožnja je zelo hitro minila in kmalu smo bili že pri Osnovni šoli Duplek.

Ta ekskurija je bila najboljša, zato smo se dobro razpoloženi vračali domov.

Karolina Pernek, 6. a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.