Obiskali smo TŠC, Pulko ventile in avtomehanični delavnici

V torek, 21. maja 2019, smo se zjutraj zbrali v šoli, da bi odšli na tehniški dan. V telovadnici nas je nagovoril gospod Aleš Pulko iz Obrtne zbornice Maribor, ki nas je napotil na poklicne srednje šole.
Naša skupina je odšla v Tehniški šolski center (TŠC), kjer so nam predstavili različne poklice v smeri strojništva, mehatronike in avto stroke. Predstavili so nam delavnice in pokazali učilnice. Videli smo veliko zanimivih stvari, npr. robotske roke in avto dele.

Nato smo odšli v tovarno Pulko ventili Ruše. Ko smo prišli, nas je že čakal gospod Aleš Pulko, ki je lastnik podjetja. Odšli smo v delovne prostore, kjer so nam pokazali oblikovanje medenine in sestavljalnico. Ventile smo lahko sestavili tudi sami. Ker smo jih dobro sestavili, smo dobili tudi »okusno« nagrado.

Nazadnje smo se odpeljali v Dupleški vrh in si ogledali še avtokleparstvo Anin. Videli smo veliko strojev za popravilo avtomobilov.

bty

Ta dan mi je bilo lepo, ker so vsi bili zelo prijazni in so nam pokazali veliko zanimivega. Verjamem, da mi bo ta tehniški dan veliko pripomogel pri moji izbiri poklica.

Tomaž Pernek, 6.a

V ponedeljek, 21.5. 2019, smo se učenci od 5. do 8. razreda odpravili na srednjo šolo TŠC Maribor. Tam so nam najprej predstavili poklice, za katere se lahko odločimo, ko končamo srednjo šolo. Nato smo se odpravili na ogled šole, kjer so nam pokazali vse delavnice in učilnice, v katerih se kaj dela. V eni popravljajo zunanjost avta, torej streho in ostale dele, v drugi motorje avtomatikov in navadnih avtov, v tretji avtomobile barvajo in polirajo, v četrti pa avtomobile dokončajo in jih pošljejo naprej.

Pokazali so nam tudi različne stroje, na primer stroj za izdelovanje 3D izdelkov in stroje za avtomobile in dvigalo za avto, ki avto dvigne in ga lahko delavci popravijo. Kasneje smo se od tam odpravili v podjetje Pulko ventili Ruše, kjer smo dobili tudi malico. Pokazali so nam, kaj tam počnejo in na koncu smo izvedli tudi manjše tekmovanje. Zmagali smo seveda vsi ter dobili lizike in čips za posladkat.

Nato nas je polovica učencev odšlo v avtomehaniko Jug, drugi pa k avtomehaniku Anin. Pri g. Jugu smo si ogledali njegovo podjetje in dobili tudi nekaj sladkega.

In tako se je naš tehniški dan končal. Minil je hitro, saj je bilo zelo zanimivo poslušati in si ogledati te posebne poklice in podjetja.

Nives Polanec, 6. b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja