Tehniški dan 9. razredov

V torek, 21.5.2017, smo se učenci 9. razredov odpravili v Fram in Rače, ter tam preživeli naš tehniški dan.

Zjutraj smo se zbrali v šoli, kjer smo v telovadnici poslušali skupinski del. Zatem smo se odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal v Fram v Modro delavnico. Najprej smo se tam razdelili v dve skupini. Prva skupina smo najprej sestavljali in programirali avtomobilčke. Naše edino navodilo je bilo, da naj sestavimo avtomobilček, ki se bo peljal najhitreje, kar se da. Naloga je bila kar zahtevna, saj za sestavljanje avtomobilčka nismo imeli nobenih drugih dodatnih navodil. Ko smo vsi iz skupine uspeli sestaviti avtomobilček, smo pripravili manjše tekmovanje. Izmerili smo, kateri avtomobilček je najhitreje prevozil razdaljo 2 metrov.

Po prvi pretekli uri sta se skupini zamenjali in naš druga naloga je bila, da sestavimo pol metra dolg most iz posebnih ”kock”, ki bo zdržal največ teže, kar je možno. Lotili smo se naloge in čas je zelo hitro minil. Tudi od koncu te preizkušnje smo tekmovali, kateri most bo zdržal več lesenih desk. Nekateri mostovi niso zdržali niti dveh desk, most nekaterih učencev pa je zdržal vse možne deske in še dodatne, katerih drugi mostovi sploh niso preizkusili. V modri delavnici smo torej ugotovili, da lahko iz naše generacije nastane kar nekaj arhitektov in da je sestavljanje zelo zanimivo in uporabno.

Takoj po obisku Modre delavnice smo se odpravili v Orodjarstvo Gorjak v Račah, kjer smo najprej poslušali krajšo predstavitev podjetja, zatem pa smo si ogledali tudi delovni prostor. Videli smo veliko strojev za proizvodnjo na nov in tudi star način. Videli smo tudi veliko zaposlenih in spoznali delo določenih poklicev na delovnem mestu, ne samo v šoli.

Po končanem ogledu orodjarstva smo se odpravili domov. Tehniški dan je bil drugačen od ostalih, zato nam je bil tudi zelo všeč. Zanimivo je bilo videti nekatere poklice na delovnem mestu in zelo smo se zabavali pri sestavljanju avtomobilčkov in mostov.

Žana Ivana Halužan Sagadin, 9.b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja