Hišni ljubljenčki

Živjo. Veliko izmed nas ima hišne ljubljenčke ali so to psi, mačke, ribice itd. Veliko izmed nas ima vsaj enega živalskega prijatelja. Ker živali niso bile vedno udomačene, sem se odločila, da bom z vami delila, kaj pomeni beseda udomačitev in malo preteklosti, ki se skriva za njo.

 

Udomačitev je proces, pri katerem populacija živalske ali rastlinske vrste postane navajena na človekovo oskrbo in nadzor, pri čemer postane pogosto nesposobna samostojno preživeti v naravnem okolju.

Človek uporablja udomačene vrste za več različnih namenov: za pridobivanje hrane in izdelkov živalskega oz. rastlinskega izvora (npr. volne, bombaža in svile), za pomoč pri fizičnih opravilih, za varovanje in zabavo. Živalim, udomačenim za pridobivanje hrane, pravimo živina, domači ljubljenčki pa so tiste, ki jih človek uporablja predvsem za varovanje in/ali zabavo. Tretja kategorija so delovne živali, ki jih uporablja za pomoč pri fizičnih opravilih (za delo, transport ali šport), čeprav se lahko delovne živali uporabljajo tudi za pridobivanje hrane (npr. domače govedo) ali kot domači ljubljenčki (npr. domači pes). Pri domačih rastlinah ločimo kulturne rastline, iz katerih pridobivamo hrano in druge snovi, ter sobne rastline, ki jih uporabljamo predvsem za okras.

 

Tudi sama imam hišnega ljubljenčka in sicer muco ter malo psičko. Upam, da ste uživali med branjem in, da ste spoznali kaj novega.

Viri:https://sl.wikipedia.org/wiki/Udomačitev

Zara Šauperl,7.a

 

En odziv na “Hišni ljubljenčki”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja