Kuhajmo!

Živjo. Za današnjo temo sem si izbrala kuharijo. Sama zelo rada kuham in pečem, zato bom danes z vami delila dva recepta, ki sta meni zelo pri srcu. Prvi recept je za eno izmed mojih ljubših sladic, drugi recept pa je za hitro kosilo, ki je primerno za ljubitelje sira.

Bela limonina pita:

Sestavine

Testo:

35 dag ostre moke

15 dag sladkorja

7 dag margarine

1 jajce

1 pecilni prašek

1 dl mleka

Nadev:

1/2 l mleka

3 zvrhane žlice ostre moke

25 dag margarine

25 dag sladkorja

2 vanilijeva sladkorja

2 naribani limonini lupini in sok limone

Postopek

Vse sestavine za testo zgnetemo. Testo pustimo počivati vsaj pol ure na hladnem. Razdelimo ga na 3 ali 4 dele, razvaljamo in spečemo na narobe obrnjenem pekaču.

Nadev: 1/2 l mleka, od tega vzamemo malo mleka in mu dodamo 3 zvrhane žlice ostre moke. Preostalo mleko zavremo in moko zakuhamo. Med kuhanjem stalno mešamo, da se ne prime, nato ohladimo.

V skledi stepemo 25 dag margarine, 25 dag sladkorja, 2 vanilijeva sladkorja in 2 naribani limoni in sok limon.

Vzamemo plast testa, ga namažemo z nadevom in tako do konca.

Gratinirani makaroni z tremi siri:

makaronov

rumenjak

naribanega sira pekorino

popra

soli

gorgonzole

naribanega edamca

Bešamel omaka:
masla

moke

mleka

mletega muškatnega oreščka

Priprava

  • Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode, ki jo zavremo. Dodamo nekaj kapljic oljčnega olja in v vrelo vodo stresemo makarone, ki jih kuhamo točno toliko časa, kot je označeno na embalaži. Kuhane makarone dobro odcedimo.

  • Iz sestavin pripravimo bešamel omako, v katero zamešamo rumenjak, pekorino, sol in poper.

    Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Gorgonzolo s prsti nadrobimo na manjše koščke. Globoko ognjevarno posodo premažemo z maslom in vanjo stresemo plast makaronov. Prelijemo jo s polovico bešamel omake, ki jo prekrijemo s plastjo makaronov. Makarone nato prelijemo s preostalo bešamel omako in na koncu posujemo še z naribanim edamcem ter gorgonzolo.

  • Posodo za 25 do 30 minut potisnemo v ogreto pečico, da postane zgornja plast zlatorjava in hrustljava. Pečene makarone serviramo na krožnike in takoj postrežemo.

     

Recepta si nisem izmislila sama, ampak sem jih dobila iz spletnih strani:

Bela limonina pita: https://www.kulinarika.net/recepti/4543/sladice/bela-limonina-pita/

Gratinirani makaroni z tremi siri: http://okusno.je/recept/gratinirani-makaroni-s-tremi-siri

Zara Šauperl,7.a

2 odziva na “Kuhajmo!”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja