Mi je všeč ali imam rada?

Petek, 11.1.2019

Kakšna je razlika med nekaj mi je všeč in rad/a imam nekaj? Je to enako? Mi je lahko enaka stvar všeč in jo ob enem imam tudi rad/a? Kaj pa če imam nekaj samo rad/a in mi ni všeč?

Ja, razlika je zelo velika. Večina ljudi misli, da je to dokaj isto. Da je všeč  druga beseda za rad imam. Toda ni. Všeč ti je lahko dobra hrana, mrzla pijača, debela knjiga, žival v živalskem vrtu, nohti sošolke, družabna igra, slika na internetu…. Tudi oseba, ampak nisi natanko prepričan, če jo imaš rad. Rad/a pa imaš le osebo ali stvar, do katere imaš močna čustva in sta si zelo blizu. Rad/a lahko imaš nekoga/nekaj, ki ga ne želiš izgubiti. Brez katerega ne bi mogel živeti. Nekoga, ki bi te prepričal v vse in za katerega bi prepotoval dolgo razdaljo, če ne celega sveta. Seveda je možno, da ti je nekaj všeč in da imaš to ob enem še rad. Ampak rad v drugem smislu. Dajmo za primer torto. Ješ jo najmanj 4-krat na leto. Brez nje lahko zdržiš teden ali več pa jo boš še vedno imel rad. Če pa bi torto zamenjali za kakšnega lepega fanta oziroma deklico, tvojo simpatijo, pa bi to šlo malo težje. 😉 Nekoga ali nekaj je težko imeti samo rad. Imeti moraš razlog, ki pa je ponavadi nekaj, kar ti je na njem všeč. Na primer starša boš imel večno rad, ker ti je všeč, da sta te prenašala, kljub tvoji tečnobi vsake toliko časa. Sestro, brata, najboljšega prijatelja boš imel rad, ker ti je všeč njihova družba in čas ki ga preživiš z njimi, ker s tabo vsake toliko časa nekaj ušpičijo. V bistvu je razlika v tem, da ti je všeč nekaj površinskega, če gre za osebo, poveš, da si rad v njeni družbi. Imeti rad pa je največji občutek, ki ga boš čutil in s tem nekomu poveš, da ti je vse, da ga imaš rad iz srca. Toda, tukaj je že spet ovira. Ljudje prevečkrat rečemo nekomu, da ga imamo radi, čeprav mislimo drugače.

Vem, zveni zelo zakomplicirano in tudi je. Buda, zelo pameten možakar, je to opisal tako:”Če ti je všeč roža, jo boš utrgal. Ko boš pa to rožo imel rad, jo boš zalival vsak dan in jo pustil rasti.” Tisti, ki razume to, razume tudi smisel življenja.

Upam, da boste imeli kar se da lep vikend,

Lia.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja