Bralni maraton

V ponedeljek, 17.9.2018, je na Trgu svobode v Mariboru potekal 16. bralni maraton, ki ga vodi Zveza prijateljev mladine.

Prvi šolski dan sva z Ajdo dobili list, na vrhu katerega je pisalo Bralni maraton. Seveda sva za to slišali prvič. Med branjem obvestila sva se ustavili pri besedi Potujmo v svet branja. Takšen je bil naslov letošnjega bralnega maratona, ki so ga pripravili v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Večina ljudi, predvsem mladine, ne bere več veliko knjig in s tem so želeli mlade ustvarjalce spodbuditi, da skozi lastno poezijo ali pa poezijo drugih avtorjev izrazijo svoje misli, želje in pričakovanja. Tako sva z Ajdo napisali pesem z naslovom Nova zgodba.

Ob tričetrt na devet smo se knjižničarka Andrejka, Karolina ter Ajda in jaz odpravile na pot proti Mariboru. Karolina ni sodelovala pri bralnem maratonu, temveč je bila zasebna fotografinja naše šole. Prva stvar, ki nam je povzročila največ težav, je bilo iskanje parkirnega mesta. A imele smo veliko srečo. Zasedle smo zadnji prostor. Pot od parkirišča pa do Trga svobode ni bila dolga, prehoditi smo morale le prehod za pešce ter dve ulici. Knjižničarka nas je prijavila in nato smo imele še pol ure časa do začetka. Z Ajdo in Karolino smo si ogledale stojnice ter odigrale nekaj iger. Skupaj smo odšle pogledat tudi razstavo o Ivanu Cankarju, ki je postavljena pred Prvo gimnazijo.

Ravno pred uvodnim govorom smo si poiskale prostor za sedenje. Nastopajoči smo bili razdeljeni po sklopih. Osnovnošolci smo bili pomešani v prvih petih sklopih, na koncu pa so nam pesmi predstavili še srednješolci. Med celotnim programom so se nam pridružili razni častni gostje, ki so nam povedali nekaj zanimivosti o bralni znački. Podelili so tudi priznanje, gospe Klavž Dolinar. Mi, nastopajoči, pa nismo dobili priznanj, temveč nekaj veliko boljšega. Knjige.

Po končani prireditvi nas je knjižničarka odpeljala še na zaslužen sladoled, nato pa smo krenile nazaj proti šoli. Z obiskom bralnega maratonom smo tako otvorile začetek bralne značke na naši šoli, čeprav so nekateri, vključno z mano, že končali. 🙂

Za zaključek pa še ta misel: Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig osvetljuje glavo.

Lia Horvat Zupančič, 8.a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja