Strokovna ekskurzija v Holmec

V petek, 7.10.2016, smo se učenci 9. a razreda in nadarjeni učenci odpravili na ekskurzijo, ki nam jo je brezplačno organizirala Zveza veteranov vojne za Slovenijo Maribor.
Ob pol osmih smo se z avtobusom odpravili v Maribor, kjer se nam je pridružil gospod iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo Maribor in nadaljevali pot do mejnega prehoda Holmec. Po poti smo izvedeli veliko zanimivosti o krajih, skozi katere smo se peljali, saj ima gospod, ki se nam je pridružil, veliko znanja in mi smo mu z veseljem prisluhnili. Najprej smo se ustavili na Poljanah na Koroškem in si ogledali kip Svobodi in miru ter izvedeli, čemu je bil postavljen in kaj predstavlja.

0a

Nato smo pot nadaljevali do mejnega prehoda Holmec, kjer smo spoznali gospoda Praporja, ki je preživel vojno za Slovenijo in nam je zaupal svojo zgodbo. Od njega smo izvedeli, kaj se je tam dogajalo med vojno in prav vsi smo osupnili, ko nam je povedal, da je bil ustreljen in ga je zadelo 17 delcev ročne bombe in še danes živi. Pokazal nam je tudi tablo, ki ga je skupaj z drugimi veterani postavil v spomin dvema žrtvama med vojno.

0b

0c

Lepo smo se mu zahvalili, da je z nami delil to žalostno a žal resnično zgodbo o dogajanju med vojno za Slovenijo in se odpravili nazaj po naši poti. Ustavili smo se še v vojnem muzeju v Mariboru in si ogledali ostanke streliv, bomb, pušk in ostale vojaške opreme med vojno.

0e

S tem se je naša ekskurzija končala in zagotovo nam bo še dolgo ostala v spominu.

Eva Zelnik, 9. a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja