Galjot

Galjot Jožef je vozil galejo, ker je prekršil zakon in je bil obsojen na veslanje. Njegova največja želja je bila, da bi še enkrat prišel domov k svoji družini. Prosil je boga, da bi začel pihati veter.

Čez nekaj časa je zapihal močan veter in galejo je zaneslo na kraj morja. Potem pa je zagledal mladeniča in ga vprašal, če ve, kako je pri njemu doma. Mladenič je vedel in mu povedal, da bo njegov sin postal duhovnik, hčerka se moži in da ima njegova žena že dolgo drugega moža. Galjot je naročil mladeniču, naj njegovemu sinu da zlatnik, hčerki zlat prstan, ženi pa naj sporoči, da je še živ in da bo kmalu prišel domov. Potem je mladenič naenkrat izginil in galjot je ostal sam, ni vedel kako naj pride domov, zato je spet prosil boga za pomoč.

Medtem pa je mladenič prišel na galjotov dom. Sinu je dal zlatnik, hčerki zlati prstan, ženi pa je sporočil, da je galjot še živ in da bo kmalu prišel domov. Žena ni mogla verjeti, da je njen galjot še živ in ni vedela, kaj naj naredi, saj ima novega moža, vendar galjota še vedno ljubi.

Galjot je medtem naredil nova vesla in v temi je plul z desetkratno hitrostjo. Boga je prosil, naj je to prava pot, ki ga bo pripeljala do doma. Čez sedem dni je zagledal kopno. Upal je, da je tukaj njegov dom in čez nekaj časa je res zagledal svojo hišo in bil je presrečen. Potrkal je na vrata in odprla mu je žena, ni mogla verjeti, da je njen galjot še živ in takoj je vedela, da je on njena edina ljubezen.

Takoj se je ločila od prejšnjega moža in z galjotom sta živela srečno dokonca svojih dni.

Larisa Vauhnik, 8. b

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja