Pasavček

Pasavček je povezan z živaljo pasavec. Pripasani moramo biti na krajših in daljših poteh. Pripenjamo se ne zaradi tega, ker nas lahko ustavijo policisti, ampak zaradi svoje osebne varnosti.

Ko se rodimo, imamo otroški sedež po imenu jajčka ali pa lupinica. Naši sedeži so vedno večji, ker tudi mi rastemo. Pomembno je, da so dobro pripeti na sedež avtomobila. Brez otroškega sedeža se lahko mirno podamo na pot, ko smo dovolj veliki. Naša višina mora biti 150 cm in stari moramo biti dvanajst ali več let. Zelo pomembno je tudi pripenjanje. Ko smo majhni, nas mora pripeti odrasla oseba. Pas mora pripeti v luknjo in ga poravnati, mora ga tudi zategniti. Pasavček pa se imenuje zato, ker ima žival pasavec tako močan oklep, ki ga ščiti kot naši sedeži v avtomobilu.

Letos smo na naši šoli OŠ Duplek sodelovali v projektu in izpolnjevali plakat s praznimi prostorčki. Ko smo bili pripasani v sedežu, se je na plakat stisnila štampiljka. Plakat je bil hitro izpolnjen. Ko smo vse zapolnili, smo dobili tudi nagrado – ravnilo s pasavčkom na vrhu in list z razpredelnico! Narisali smo tudi risbo pasavčka.

Neža Lonec, 3.a

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja